Zasloužená DOVOLENÁ !? 

Nadcházející období podzimu v mnoha ohledech opět nastoluje jakýsi pevný řád a široké spektrum povinností, které musíme do konce roku zvládnout. V pracovní i osobní rovině čelíme známým i zcela novým výzvám, vypravujeme děti do školy a školky, chystáme svačiny, rozvážíme, dovážíme a pracujeme a pracujeme. A tak již jen s nostalgií vzpomínáme na svou nedávnou letní dovolenou, od které uběhl snad už nejmíň rok ..:) 

Léto je již tradičně nejvíce exponovaným obdobím, co se přesunu lidí na planetě Zemi týče. Souvisí to samozřejmě s existencí školních prázdnin, a také s nejteplejším obdobím roku, které umožnuje vyplácnout se k moři na lehátko, šplouchat se ve slané vodě, která má blahodárný vliv na naše tělo i mysl, a obecně relaxovat. Mnoho z nás svou dovolenou tráví samozřejmě  i aktivně – poznáváním měst a krajin, nebo vysokohorskou turistikou. 

Ať tak či onak, ono dovolenkové přesouvání a putování má obrovský dopad na naše životní prostředí. Bohužel. Uhlíková stopa s tím spojená je po čas našich dovolených skutečně enormní.. Letecká a automobilová doprava, nadměrná konzumace jídla a pití, plýtvání surovinami v rámci all inklusive pobytů, obrovská spotřeba vody a energií, nepředstavitelná  míra produkce odpadu  v dovolenkových destinacích. Plasty, které si pokojně plavou na mořské hladině mezi skotačícími dětmi, bijí na poplach. 

Vím, že všichni tohle dobře víme. Vím, že nad tím často zavíráme oči. Vím, že z toho nemáme nejlepší pocit a taky moc dobře vím, že si mnoho z nás říká,  že já sám nic nezmůžu a já sám se nechovám zas tak špatně. Snažím se třídit odpad, neplýtvat jídlem, věcmi, šetřit vodou, zhasínat.. A tu jednu dovolenou za rok si přeci zasloužím. 

Jistě, zasloužím. To ale neznamená, že nad svou relaxací zavřu oči. Co ta zatracená uhlíková stopa, která se s naší dovolenou vymrští až do nebeských výšin? Ano, ona uhlíková a všemi směry propíraná stopa, která jde ruku v ruce s klimatickou změnou.

Dobrou zprávou je, že vždy můžeme něco udělat pro to, aby bylo lépe. 

Třeba zasadit strom – jeden z nejúčinějších odbourávačů uhlíku na naši planetě. Krom toho, bez kyslíku produkovaného stromy bysme tu vážně nebyli😊  

Stromy jsou zkrátka naši nekompromisní životní parťáci, které pro svou vlastní existenci nutně potřebujeme. A víte co ještě? V tom parném čase dovolených nám stromy poskytují také úžasný stín v rozpálených městech a zlepšují životní mikroklima. V jejich blahodárném stínu nalezneme až o několik stupňů nižší teplotu, než v okolním bezstromí!  

Pojďme si proto stromů více vážit, ochraňovat je a podporovat výsadbu stromů nových.  

Zasaďte strom doma na zahradě, u babičky, u souseda 🙂 Poptejte se starostů, jak byste mohli dobrovolně pomoci. Nebo si stromeček bez dlouhého váhání rovnou kupte a my ho za vás zasadíme. Anebo vemte rovnou celou partu a pojďte si stromky osobně zasadit v rámci firemního teambuildingu! 

Možnosti je více. A my veříme, že se s vámi na té naší misi jednou potkáme. 

 

Zasaď život 

Další články

Kompenzace emisí CO2

Rok 2023 byl z pohledu růstu našeho projektu úspěšný. Podařilo se nám uzavřít několik spoluprací s renomovanými firmami, které přiložily

Read More