CO DĚLÁME A PROČ VĚŘÍME TOMU, CO DĚLÁME

Projekt Zasaď život vznikl jako studentský projekt, kdy dvěma mladým přátelům docházela trpělivost nad všudypřítomnými články o smutném stavu českých lesů, spojeném s kůrovcovou kalamitou. Jejich zdravé naštvání se záhy přeměnilo v nadšení, a tak vznikl současný projekt Zasaď život s cílem obnovit krásu českých lesů. 
 
Dnes jsme už parta nadšenců, kteří v zelené misi zakořenili. A každý den se snažíme dílčími krůčky dosáhnout jejího splnění. 
 
Od samého počátku se snažíme přispět pomocí tam, kde je naše pomoc potřeba. A tak se naše snaha o získání co největší podpory přetavila v náš základní stavební kámen – firem teambuilding. Díky němu se nám daří získat velké množství nadšenců, kteří výsadby podpoří, za což jsme velmi šťastní. Hodnotu spolupráce oceňujeme našimi vlastními certifikáty, které mají pro účastníka jak vzpomínkový, tak informační charakter. Je příjemné si i po čase připomenout, že jste jako firma strávili svou týmovou akci aktivně a smysluplně, i to, jaké množství uhlíku vámi podpořená výsadba za svůj životní cyklus absorbuje. 
 
Na teambuildingy se nám postupně navazují další důležité spolupráce, kterými plníme další a zásadní část naší mise – PODPOROVAT CHRÁNĚNÁ UZEMÍ V ČR. Mezi tato území patří Chráněné krajinné oblasti a Národní parky, s nimiž navazujeme a budujeme vzájemnou spolupráci dílčími projekty. Mezi tyto projekty patří například možnost dobrovolné kompenzace služeb nebo objednávek zákazníka prostřednictvím koupě stromku, anebo kompenzace celé objednávky. Významnou součástí této podpory jsou rovněž individuální projekty, které generují finanční pomoc v nárazových objemech, typicky 1-2x ročně na období výsadbových sezon. Příjemci těchto finančních darů, mezi něž dnes patří například Krkonošský národní park, Národní park České Švýcarsko, CHKO Pálava, CHKO Moravský Kras a další, jsou za tuto pomoc nesmírně vděční a všem skeptikům této podpory bychom rádi vzkázali: „Finanční pomoci není nikdy dost. A proč je důležité si toto uvědomit? 
 
Samozřejmě, i lesy ČR jsou součástí ekonomického systému, a tak mají své povinnosti související s péčí o les. A dostávají od státu na tuto péči příspěvky. Tak jako rodina hospodaří se svým rozpočtem, hospodaří s rozpočtem i vlastník lesa. Jenže ono hlavní uvědomění spočívá v tom, že každý rozpočet má své limity, zvláště pak ten státní. A tak v reálu nedochází k tak efektivní správě a péči o les, jaká je potřeba, zvláště pak v aktuální reakci na klimatickou změnu. A to se opravdu každá pomoc počítá. 
 
Naší snahou je k těmto „dobrovolným offsetům“, jak tuto pomoc nazýváme, a kdy je naší snahou množství vysazených dřevin zhmotnit do konkrétní představy množství odbouraného CO2, přidat také offsety certifikované. 
 
Certifikované offsety dávají kompenzaci CO2 jiný rozměr, jenž nemá pouze informační charakter, nýbrž reálný základ a interpretovatelné výsledky. Proto jej firmy mohou využít jako oficiální cestu k vykázané kompenzaci své uhlíkové stopy, aby se přiblížily k platné uhlíkové neutralitě, které již nejsou svým provozem schopny nejrůznějšími udržitelnými opatřeními dosáhnout. 
 
V Českých podmínkách lze dosáhnout certifikovaných offsetů obtížně, jelikož ideálními plochami pro udělení certifikované výsadby jsou místa aktuálně nezalesněná a nevedená jako lesní pozemek. Nově vysazený porost má tedy větší šanci ke splnění přísných certifikačních podmínek. Ale šance tu je a my tu jsme proto, abychom ji prostřednictvím naší mise využili. Aktuálně jsme v procesu konzultací nových výsadeb, které pro certifikaci potenciál mají. A to nás pohání kupředu.  
 
Závěrem tohoto článku o naší zelené bychom však rádi zmínili, že nejen certifikované kredity jsou to jediné, co by mělo firmy v otázce udržitelnosti zajímat. Budeme-li přistupovat k našemu životnímu prostředí s pokorou a budeme jej podporovat smysluplnými projekty, odvděčí se nám.  
 
I když nedostane projekt štempl oficiální certifikace, pořád má jeho podpora obrovský význam pro lokální biodiverzitu, zdravější životní prostředí, i člověka. 
 

Další články

Kompenzace emisí CO2

Rok 2023 byl z pohledu růstu našeho projektu úspěšný. Podařilo se nám uzavřít několik spoluprací s renomovanými firmami, které přiložily

Read More